22 de novembre 2020

Objectiu del repte: Salvar a Castelldefels de dos atacs pirates

Esteu en una pàgina d’un joc per a fer en família o individualment, amb certa dificultat pel que NO és adequat per a nens petits i, compte!, l’objectiu és caminar (NO és un joc virtual) coneixent indrets de la nostra ciutat passant una estona divertida. Òbviament, no escapareu d’enlloc, però sí que heu de “Salvar a Castelldefels”.

Objectiu del repte: Salvar a Castelldefels de dos atacs pirates.

DADES del CIRCUIT:

  • Recorregut: 4,0 km.
  • Desnivell: acumulat + 50 m / acumulat - 50 m (total 100 m) / alçada màx.: 40 m.
  • Durada aproximada mínima: 2 h 30’ o més.
  • Enigmes a descobrir i superar: 15 (alguns són laboriosos i amb més d’una pregunta).
  • Enigma objectiu: dues dates concretes i els noms dels pirates.

Explicació del repte i consideracions prèvies:

  • Estem a Castelldefels, al segle XVI i XVII, quan la costa catalana, i també el nostre poble, van ser contínuament atacats per pirates que, a més d’endur-se les poques riqueses que podien trobar, feien esclaus als habitants de la zona per poder comercialitzar amb ells. És per això que les masies d’aquells temps es van reforçar amb torres de defensa per poder-se refugiar la gent que hi vivia. A la torre accedien per una escala de mà o passarel·la a l’alçada del primer pis que retiraven per evitar que poguessin entrar els pirates. Des del terrat d’aquestes torres es defensaven disparant o llençant-los pedres i de pas avisaven amb foc (de nit) o fum (de dia) a les masies veïnes.
  • Ja esteu situats a l’època, lloc i amenaça. La vostra missió consistirà en salvar als habitants de Castelldefels de dos atacs pirates. Haureu de fer d’espies per desmuntar l’estratègia de l’enemic. En concret heu d’esbrinar les dues dates exactes i precises que tenen previst fer els atacs, també els noms dels pirates més famosos de l’època. Per això haureu de passar certes proves i resoldre enigmes per diferents indrets de la ciutat. A poc a poc anireu esbrinant uns números que tots junts i en el lloc adient us configuraran les dues dates que són l’objectiu del repte, també unes lletres i, finalment, uns noms. Un cop tingueu les dates, el nom dels germans pirates i dels seus successors més cruels instigadors dels atacs, haureu de comprovar, si gràcies a l’espionatge, les defenses s’han posat en marxa i han salvat a Castelldefels dels atacs.

INSTRUCCIONS:

  • El recorregut comença a la plaça de l’Ajuntament de Castelldefels i heu d’anar resolent les diferents proves que us duran per diferents punts de la nostra ciutat per acabar el joc a la mateixa plaça de l’Ajuntament on heu començat.
  • Les proves les anireu trobant a diferents pàgines d’aquest blog i accedireu per enllaços que us anirem donant al final de cada enigma. A cada pàgina de cada prova trobareu, a l’inici, la descripció del que heu de resoldre en cada moment. Si no us en sortiu, podeu anar “baixant” per la mateixa pàgina i anireu trobant pistes que us ajudaran a resoldre l’enigma. Tant si el resoleu com si no, heu d’arribar al final de la pàgina on trobareu la solució i l’enllaç per a la propera prova.
  • Cada prova inicialment té un valor de 10 punts, si les feu totes sense utilitzar cap pista, obtindreu 150 punts, l’excel·lència. A mesura que aneu fent servir pistes, aquests 10 punts per prova aniran minvant. Els punts que heu d’anar sumant a cada prova estan en color verd. Moltes proves, pel fet de fer-les encara que useu totes les pistes tenen punts, perquè fer el recorregut i pensar les respostes té premi. Aneu anotant els vostres punts en funció de les pistes emprades o els punts residuals. Al final 150 punts són l'excel·lència i 75 punts seria un aprovat justet, però meritori.

MATERIAL QUE NECESSITAREU:

  • Un mòbil amb connexió a internet. Tant per anar seguint el joc com per poder resoldre alguns dels enigmes que anireu trobant. És important tenir un bon cercador (tipus google) i també un lector de codis QR.
  • Un plànol de Castelldefels, que el podeu demanar a l’oficina de Turisme (o a l’Ajuntament) per poder trobar els punts singulars del joc. També podeu utilitzar el plànol que l’Ajuntament inclou al seu WEB: https://www.castelldefels.org/ca/mapes.aspCompte!, amb el Google-maps que no figuren els noms de totes les places i carrers.
  • Molt Important: Paper i bolígraf (o una aplicació de mòbil per recollir notes) per anar anotant els resultats o resoldre alguna de les proves. L’enigma final es resol ajuntant diferents proves que haureu d’anar anotant per compondre el resultat.
  • Una brúixola és recomanable tot i que hi ha molts mòbils que la incorporen o, potser, hi ha aplicacions per a descarregar-ne una.

Uns consells finals: Heu de fer sevir el Google, molt! En ell trobareu moltes respostes. No us deixeu vèncer per les dues primeres proves, aquestes marquen el nivell, però després n’hi ha de més fàcils.

Sort i endavant!, ho aconseguireu!... aconseguirem salvar Castelldefels dels pirates!... (o corsaris?).

El CERN i els autors del joc no es fan responsables de l'ús d’aquest ni dels danys que puguin produir-se per la bona o mala interpretació de les explicacions, ni de les errades que hi puguin haver, ni dels canvis que es puguin produir en els carrers en el temps. El participant ha d’acceptar els riscos propis d’un recorregut urbà i ha de respectar les normes de circulació pertinents.

IMPORTANT: No enregistreu la ruta amb GPS, Wikiloc o qualsevol altre sistema electrònic. Si ho féssiu, NO les publiqueu ni les pengeu a cap WEB d’intercanvi de rutes tipus wikiloc. La gràcia del joc es perdria i deixaria de tenir sentit tal com s’ha pensat.

No heu de tafanejar el joc, només podeu seguir si voleu jugar perquè és un exercici “d’escape” i si mireu alguna de les pàgines, perdrà la gràcia d’esbrinar-ho.

Comenceu clicant a: prova número 1